Welke kruiden in welke gerechten?
In de onderstaande tabel is informatie over de culinaire toepassingen en de gezondheid effecten van aantal kruiden genoemd:
Plant | Culinaire toepassing | Medische/gezondheids effecten |
---|---|---|
Anijs zaad | in gebak, snoep, hartigehapjes, tomatensaus | eetlustopwekkend, windverdrijvend, slijmoplossend |
Basilicum | geeft met knoflook heerlijke pestosaus, ook lekker in Zuid-Europese gerechten en rijstsalades | helpt bij verstopte bijholten, is windverdrijvend |
Kaneel | in stoofschotels, appelmoes, appeltaart e.d. | ontsmettend en verwarmend |
Kardemom | in zoete en hartige, vooral Indiase gerechten | windverdrijvend, verlicht maag en hoofdpijn |
Karwij | op vet vlees strooien, in soep en brood | brengt de maag tot rust en verdrijft darmgas |
Knoflook | in sauzen, vleesschotels, dressings en pasta | ontstekkingremmend, stimuleert spijsvertering en bevordeert gezonde bloedvatten |
Koriander | in soep, in kerrieschotels | aromatisch, ontsmettend, windverdrijvend |
Korkuma | in kerriegerechten, bij vis, gevogelte en groenten | ontstekkingremmend, kalmeert de maag |
Laurier | in kruidenbuiltje, soepen, stoofschotels en bij rijst | windverdrijvend |
Marjolein | in Italiaanse gerechten, dressings en gegrild vlees | stimuleert spijsvertering en bloedsomloop |
Peterselie | in vis, rijst en pasta | ontsmettend, reinigend en vochtafdrijvend |
Rode peper | op vet vlees, in soep, brood en gebak | sterke stimulans van spijsvertering en bloedsomloop, verlicht buikpijn en kramp |
Rosemarijn | in salades of bij varkensvlees of lamsvlees | helpt bij depressie, vermoeidheid, reumatische pijnen, verhoogt concentratie en geheugen |
Salie | in vullingen of met vlees meebraden | ontsmettend, goed bij menopauzeproblemen en diaree |
Tijm | in stoofschotels, soep, tomatensaus of gevogelte | ontsmettend en slijmoplossend, helpt ook bijn spijsverteringsproblemen. |
Venkel | in kip, vis en varkensvlees, fijngehakt in de salade | stimuleert spijsvertering, verlicht bij buikkramp |
Wilde Selderij | in soep, stoofschotelsen eigerechten | bevordeert spijsvertering, windverdrijvend en vochtafdrijvend |
Zwarte peper | brengt praktisch elke gerecht op smaak | stimuleert de spijsvertering, is windverdrijvend |