Welke kruiden in welke gerechten?

In de onderstaande tabel is informatie over de culinaire toepassingen en de gezondheid effecten van aantal kruiden genoemd:

Plant Culinaire toepassing Medische/gezondheids effecten
Anijs zaad in gebak, snoep, hartigehapjes, tomatensaus eetlustopwekkend, windverdrijvend, slijmoplossend
Basilicum geeft met knoflook heerlijke pestosaus, ook lekker in Zuid-Europese gerechten en rijstsalades helpt bij verstopte bijholten, is windverdrijvend
Kaneel in stoofschotels, appelmoes, appeltaart e.d. ontsmettend en verwarmend
Kardemom in zoete en hartige, vooral Indiase gerechten windverdrijvend, verlicht maag en hoofdpijn
Karwij op vet vlees strooien, in soep en brood brengt de maag tot rust en verdrijft darmgas
Knoflook in sauzen, vleesschotels, dressings en pasta ontstekkingremmend, stimuleert spijsvertering en bevordeert gezonde bloedvatten
Koriander in soep, in kerrieschotels aromatisch, ontsmettend, windverdrijvend
Korkuma in kerriegerechten, bij vis, gevogelte en groenten ontstekkingremmend, kalmeert de maag
Laurier in kruidenbuiltje, soepen, stoofschotels en bij rijst windverdrijvend
Marjolein in Italiaanse gerechten, dressings en gegrild vlees stimuleert spijsvertering en bloedsomloop
Peterselie in vis, rijst en pasta ontsmettend, reinigend en vochtafdrijvend
Rode peper op vet vlees, in soep, brood en gebak sterke stimulans van spijsvertering en bloedsomloop, verlicht buikpijn en kramp
Rosemarijn in salades of bij varkensvlees of lamsvlees helpt bij depressie, vermoeidheid, reumatische pijnen, verhoogt concentratie en geheugen
Salie in vullingen of met vlees meebraden ontsmettend, goed bij menopauzeproblemen en diaree
Tijm in stoofschotels, soep, tomatensaus of gevogelte ontsmettend en slijmoplossend, helpt ook bijn spijsverteringsproblemen.
Venkel in kip, vis en varkensvlees, fijngehakt in de salade stimuleert spijsvertering, verlicht bij buikkramp
Wilde Selderij in soep, stoofschotelsen eigerechten bevordeert spijsvertering, windverdrijvend en vochtafdrijvend
Zwarte peper brengt praktisch elke gerecht op smaak stimuleert de spijsvertering, is windverdrijvend